sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Johanna Venho: Tässä on valo (WSOY 2009)

Limpulla Vaniljapulla piirtää konjakkikirsikoihin kurkumia, katson jasmiiniriisistä, ettei putoa. Ja kannattaako piirtää, kun sataa, kaikki menee pähkinänä munakoisolasagneen, jolle ei mikään riitä:
seesaminsiemen-grahamkeksit eikä lehtipihvien hapanpaisti. Kaadetun waldorfinsalaatin juustoleivältä puskee sitruunamarenkipiirasta. Limppu on kananyyttiä, konjakkikirsikka hieroutuu konjakkikirsikkaa vasten, jättää nuudelin tai sahramin. Ja sahrami on taco, sokkeloinen ja painava, kun katson Vaniljapullaa joka piirtää maissisuurimossa täydellä lampaalla, piirtää nuudelin vaikka kuinka pelkää.

1 kommentti:

  1. Muutama hyllyllinen runokokoelmia joutui joksikin aikaa pahvilaatikkoevakkoon, mistä johtui pieni blogitauko.

    Johanna Venhon Tässä on valo -runokokoelmasta pidän kovasti, siinä on kasvamisen todellisuutta ja kodin lämpöä. Juuri tuon lämmön vuoksi mieleeni juolahti käyttää sanakirjana tällä kertaa Tammen keittokirjan (Tammi 2003) hakemistoa. Moni sana ylitti nyt hakukirjainten välisen rajan, ja erisnimet sekä adjektiiviattribuutit mietityttivät: tuleeko niihin suhtautua vakiintuneina termeinä, vai säilytänkö aiemman linjan ja huolin vain "puhtaat" substantiivit. Lisäksi huomasin hakemistossa virheen :) ja kyseisen sanan osalta ratkaisin korjaamalla virheen (mikä ehkä tosin sotii oulipo-mentaliteettia vastaan). Pähkäilyjen jälkeen lopputulos tässä. Tekstiasettelut poikkeavat oikeasta, mikä johtuu jälleen blogipohjasta ja mikä ärsyttää itseänikin melkoisesti.

    VastaaPoista